Noen ganger opplever man at noe er vanskelig. Det kan være noe som uroer deg, vanskelige følelser og/eller bekymringer for venner og/eller familie. Da er det viktig å vite at det finnes noen som kan hjelpe deg så du slipper å gå rundt med dette alene.
Det finnes flere som kan hjelpe deg:
- Læreren din.
Læreren din ønsker deg ditt beste, snakk med han eller henne.
Dersom det er andre voksne på skolen du heller vil snakke med, kan du kontakte de. - Skolehelsetjenesten.
Alle skoler har en skolehelsetjeneste med en helsesykepleier, på Drangedal 10 årige skole har de også en miljøterapeut. Disse kan du snakke med om det du går og tenker på.
For mer informasjon om hva skolehelsetjenesten kan bidra med, kan du se her
For kontaktinformasjon kan du se her
Husk at dersom du går på videregående skole, kan du også kontakte helsesykepleier på den skolen du går. - Helsestasjon for ungdom.
Dette er et gratis helsetjenestetilbud for ungdom fra 12 t.o.m 23 år. Her kan du komme og prate om alt som kan være vanskelig og utfordrende, du kan få råd og veiledning, undersøkelser og behandling. For mer informasjon, kan du se her - Rus og psykiatritjenesten.
Dersom du eller noen du bryr deg om har det vondt og/eller sliter med rus, kan du ta kontakt med rus og psykiatritjenesten i kommunen. De kan gi deg råd og veiledning.
For kontaktinformasjon kan du se her - Barneverntjenesten
Dersom du ikke har det bra hjemme, kan du kontakte barneverntjenesten.
For kontaktinformasjon kan du se her
Du kan finne mer informasjon om hva kommunen kan hjelpe deg mer her
Husk at det du mener og ønsker betyr noe!
Alle barn har rett til å bli hørt – til å si hva de mener om det som gjelder dem. Du har rett til å si meningen din hjemme, på skolen, i kommunen, i fritida; kort sagt i alt du driver med.
Les mer om din rett til å bli hørt her
Nyttige nettsider.
Det finnes også mange sider på nettet der du kan finne informasjon, eller chatte med noen anonymt hvis du har det vanskelig eller det er noe du lurer på. Noen ganger kan det være enklere.
- Her får du hjelp; Her finner du mange ulike nettsider hvor du kan få kontakt med noen som kan hjelpe.
- Alarmtelefon for barn og unge, tlf nr 116 111. Gratis nødtelefon for barn og unge. På hverdager er tlf åpen fra kl 15.00 til kl 08.00 morgenen etter. I helgene er er tlf åpen hele døgnet.
- Barsnakk er barn av rusmisbrukere sin chattetjeneste på nett for deg som har en pappa eller mamma, eller andre du bryr deg om med rusproblemer. Du kan få snakke med en som selv har erfart hvordan det er å være barn av en som misbruker rus. Åpningstider er mandag til onsdag kl 17.00-20.00. Det går også an å sende sms, og du kan være anonym.
- Vold og overgrep. Blir du utsatt for vold eller overgrep, eller kjenner du noen som blir utsatt for dette? Lurer du på hva du kan gjøre? Her kan du finne mer informasjon om dette.
- Er mamma eller pappa syk? Det er ikke lett å være barn når mamma eller pappa, eller andre i familien får en alvorlig sykdom eller skade.
Hvis du har foreldre som sliter psykisk, kan du få informasjon her
Hvis noen i familien din er rammet av kreft, kan du få informasjon her